type drie - Doener

 

De doener is het meest doelgerichte type van het enneagram. Dit type kent zijn doel en bereikt dit altijd. De doener helpt een ander om zijn of haar doel te bereiken.

portfolio1portfolio2portfolio3 portfolio4

Coaching

Bij bedrijfs- of baangerichte coaching werk je aan doelen die een onderdeel zijn van je POP (Persoonlijk Ontwikkelings Plan). Ik gebruik het enneagrammodel om te werken aan de verschillende aspecten van klant-, samenwerking- en resultaatgerichtheid. Het model laat helder zien waar  je uitdagingen liggen en geeft tips voor invoelen (omgaan met kwetsbaarheid), grenzen zetten (omgaan met angst) en grenzen respecteren (omgaan met boosheid).

Organisatieontwikkeling

Organisatieontwikkeling is voor mij een beeld (visie) hebben van waar je naar toe wilt. Je bepaalt de kernwaarden waarmee je wilt werken (grenzen zetten). Je onderzoekt welke kernkwaliteiten je nodig hebt om je visie te kunnen realiseren. Deze competenties ga je vervolgens ontwikkelen in teams en individuen. Het bepalen van doelen (richting) helpt je om je visie horizontaal af te stemmen op je klanten. Daarna bepaal je de tijdslijn waarin je je doelen en visie wilt realiseren (actieplan). Het enneagram ondersteunt hierin. 

Teambuilding

In de hedendaagse professionele organisaties is het een uitdaging om een team van experts (ieder in hun eigen vakgebied) samen te laten werken. Het enneagrammodel geeft inzicht in de individuele kwaliteiten en creëert onderling begrip. Hierdoor zullen de negen verschillende communicatiestijlen beter gaansamenwerken.

Het Enneagram

Het enneagrammodel beschrijft negen verschillende communicatiestijlen. Onder deze negen stijlen liggen drie fundamentele manieren waarop mensen omgaan met boosheid (verlies van controle), innerlijke onrust (het verliezen van één op één verbinding) en angst (verlies van overzicht). Het model is een goed hulpmiddel bij persoonlijke groei, team- en organisatieontwikkeling!

small portfolio1 small portfolio2 small portfolio3 small portfolio4
themed object

coaching, teambuilding, organisatie- en persoonlijke ontwikkeling

get in touch

Enneagramtype DRIE - DOENER

 

Doeners houden van succes en willen dat anderen hun successen zien en waarderen.  Drieën zijn vaak indrukwekkende mensen met bijzonder goede referenties, behaalde resultaten en persoonlijke contacten. Binnen een omgeving waarin ze excelleren zijn het de meest succesvolle netwerkers. Als kameleon passen ze zich aan elke situatie aan. Ze weten dat succes in iedere cultuur een andere betekenis heeft. Hierdoor zijn ze vaak geliefd bij verschillende groepen mensen. Door deze onbewuste aanpassing aan hun omgeving kunnen ze met iedereen goed opschieten en hebben ze bijna geen vijanden. Dit maakt drieën uitstekende verkopers en p.r.-mensen.

 

Omdat drieën kwaliteiten hebben die iedereen zoekt, hebben ze een natuurlijk vermogen om anderen te motiveren: motivatie door het voorbeeld te zijn.

Extroverte drieën zijn charmant en praten gemakkelijk. Het zijn populaire mensen die hun netwerkvermogens gebruiken om carrière en imago te verbeteren (deze zijn vaak aan elkaar verbonden). Introverte drieën willen zichzelf nog steeds laten zien, maar doen dit meer door goed werk te verrichten (competentie laten zien) dan door show. Ongezonde drieën herken je door een niet te stoppen liefde voor zichzelf, ze praten eindeloos over hun successen en soms verzonnen contacten met beroemde mensen.

 

Beroemde drieën: John de Mol, Ronald Reagan, Sharon Stone, Bill Clinton, Anthony Robbins, Arnold Schwarzenegger, Jimmy Carter, Brooke Shields, Tom Cruise, Katharine Hurley.

Vergelijking met andere typen: Drieën herkennen zich als kameleon vaak in alle typen. Het zijn echter assertieve mensen, Doeners, die zich hierdoor aangetrokken voelen tot de Acht en de Zeven (ook assertieve typen).

slide up button