Over mij

portfolio1portfolio2portfolio3 portfolio4

Coaching

Bij bedrijfs- of baangerichte coaching werk je aan doelen die een onderdeel zijn van je POP (Persoonlijk Ontwikkelings Plan). Ik gebruik het enneagrammodel om te werken aan de verschillende aspecten van klant-, samenwerking- en resultaatgerichtheid. Het model laat helder zien waar  je uitdagingen liggen en geeft tips voor invoelen (omgaan met kwetsbaarheid), grenzen zetten (omgaan met angst) en grenzen respecteren (omgaan met boosheid).

Organisatieontwikkeling

Organisatieontwikkeling is voor mij een beeld (visie) hebben van waar je naar toe wilt. Je bepaalt de kernwaarden waarmee je wilt werken (grenzen zetten). Je onderzoekt welke kernkwaliteiten je nodig hebt om je visie te kunnen realiseren. Deze competenties ga je vervolgens ontwikkelen in teams en individuen. Het bepalen van doelen (richting) helpt je om je visie horizontaal af te stemmen op je klanten. Daarna bepaal je de tijdslijn waarin je je doelen en visie wilt realiseren (actieplan). Het enneagram ondersteunt hierin. 

Teambuilding

In de hedendaagse professionele organisaties is het een uitdaging om een team van experts (ieder in hun eigen vakgebied) samen te laten werken. Het enneagrammodel geeft inzicht in de individuele kwaliteiten en creëert onderling begrip. Hierdoor zullen de negen verschillende communicatiestijlen beter gaansamenwerken.

Het Enneagram

Het enneagrammodel beschrijft negen verschillende communicatiestijlen. Onder deze negen stijlen liggen drie fundamentele manieren waarop mensen omgaan met boosheid (verlies van controle), innerlijke onrust (het verliezen van één op één verbinding) en angst (verlies van overzicht). Het model is een goed hulpmiddel bij persoonlijke groei, team- en organisatieontwikkeling!

small portfolio1 small portfolio2 small portfolio3 small portfolio4
themed object

coaching, teambuilding, organisatie- en persoonlijke ontwikkeling

get in touch

Marco Nieuwenhuize

Na een aantal verschillende sales- en marketingfuncties in nationale en internationale landbouwgerichte bedrijven, ben ik in 1992 als zelfstandig organisatieadviseur en bedrijfstrainer begonnen.

In 1996 ben ik, op mijn eigen reis naar persoonlijke ontwikkeling, het enneagrammodel tegengekomen. Dit model had direct mijn diepe interesse en inmiddels heb ik  een grondige ervaring met  de werking van het enneagram opgebouwd. In eerste instantie gebruikte ik het model voornamelijk als tool bij teamontwikkeling en coaching. De laatste tien jaar gebruik ik het model ook bij begeleiding van cultuur- en organisatieontwikkelingstrajecten. In de eerste fase worden bedrijfsmissie en visie bepaald: waar wil de organisatie naar toe? Vervolgens worden doelen vastgesteld om deze missie te kunnen bereiken. Daarna worden de benodigde competenties bepaald die nodig zijn om de visie te kunnen realiseren. In de vierde en laatste fase wordt een tijdsplanning en communicatieplan uitgewerkt.

Het enneagram als procesmodel laat in iedere fase van het traject zien waar de kwaliteiten en waar de aandachtspunten van team en organisatie liggen. Het model zorgt ervoor dat mensen dezelfde visie gaan delen, dat ze empatisch vermogen ontwikkelen voor interne en externe klanten, dat ze creatief worden in doelen en deze met een duidelijke planning ook echt haalbaar maken.

Mijn kracht is de mensgerichte begeleiding van teams en organisaties in tijden van verandering. Opdrachtgevers komen uit salesgerichte organisaties zoals KLM, Achmea, Bruna, Prénatal en Ahold. Ook werk ik voor zorggerichte organisaties, ziekenhuizen, GGZ, gemeenten en particulieren.

 

Bent u geïnteresseerd in wat ik en het enneagram voor u of uw bedrijf kunnen betekenen, neem dan contact met me op via emailmarconieuwenhuize@gmail.com of maak telefonisch een vrijblijvende afspraak 06-435 458 12 

In 1996 was Marco Nieuwenhuize een van de eerste professionele Nederlandse organisatieadviseurs die het enneagram introduceerde in zijn werk op het gebied van teambuilding, organisatieontwikkeling, persoonlijke ontwikkeling en coaching. Marco Nieuwenhuize is trainer in de tradities van enneagramspecialisten Helen Palmer en David Daniëls, Don Richard Riso en Russ Hudson, en Kathy Hurly en Theodore Donson.

 

slide up button